El-tjek skaber tryghed hos boligejere

Sikkerhedsstyrelsen kommer løbende rundt hos tilfældigt udvalgte boligejere omkring i landet, for at foretage stikprøver hvor de gennemgår elinstallationerne. Det gør de for at være sikre på at niveauet for installationerne fortsat er højt og samtidig legale. Dårlige elinstallationer kan være skyld i brande. Dette kan være en dyr og ubehagelig oplevelse, som kan undgås så vidt muligt, hvis man sørger for at boligens installationer overholdes de retningslinjer Sikkerhedsstyrelsen har stykket sammen.

Hos Din El-ekspert tilbyder vi en eleftersynsordning, så man som boligejer kan få en professionel til at tjekke boligens installationer igennem og dermed få mere tryghed og ro i sindet. 

Eleftersynsordningens indhold

Eleftersynsordningen indeholder gennemgang og kontrol af installationer i beboelsesrum, såsom gang, entré, soveværelse, spisestue, stue, køkken og bygninger og disponible rum med relation til boligen, fx kælder og loft. Installationerne som bl.a. tjekkes igennem, er stikkontakter og afbrydere, eltavler og lampeudtag. Hvis der findes fejlinstallationer eller funktionssvigt, vil det blive noteret i elinstallationsrapporten. Når eftersynet er udført, vil vi give boligejeren et overslag på, hvad udbedring af forholdene vil koste, hvis Din El-ekspert skal stå for det. Ganske uforpligtende. 

Eleftersyn på boliginstallationer

Eleftersynsordningen og retningslinjerne herfor er målrettet boliginstallationer. Den kan dog også anvendes på andre kategorier af installationer, når kategoriernes særlige forhold tages i betragtning. Når man vurderer en elinstallation, skal man tage udgangspunkt i, at den skal opfylde de krav, som var gældende, da installationen blev udført eller ændret. Boliginstallationer skal være supplerede beskyttet ved RCD (HPFI- eller HFI-afbryder) med mærkeudløsestrøm på højest 30 mA, jf. § 61 i installationsbekendtgørelsen. Der er nogle typer af installationer, som ikke må udføres i dagens Danmark, men de kan have været tilladte da de blev udført. Det kan fx være stikkontakter i gerigter uden dåse.

Krav

Der findes krav til kvalifikationer når det kommer til eleftersyn. Et eleftersyn skal udføres af personer, som er sagkyndige og erfarne inden for elinstallationer i boliger. Derudover skal de være kvalificerede til at anvende test- og måleinstrumenter. Man skal være kvalificeret til at arbejde på eller nær ved installationer under spænding (L-AUS) og man skal have erfaring med kontrol af elinstallationer. Ydermere må eleftersyn kun udføres under ansvar af autoriserede elinstallatør virksomheder.

Gennemførelse og dokumentation

Et eleftersyn gennemføres som en visuel gennemgang af den tilgængelige del af installationen. Efterfølgende suppleres det med en stikprøve i form af adskillelse af dåser, demontering af monteringsmateriale og åbning af tavler. Derudover udføres der relevante målinger og tests. Når der skal rapporteres, bruges der et skema beregnet til eleftersyn, hvor det er muligt at supplere med bilag med fundne fejl og mangler. Når fejl og mangler er anført sammen med referencer til de relevante punkter i installationsbekendtgørelsen, udleveres rapporten til den, der har bestilt eftersynet. Det er elinstallatørvirksomhedens pligt at gøre ejer opmærksom på eventuelle fejl og mangler. Dette er et krav efter § 12 i bekendtgørelse nr. 1414 af 03/12/2018 om autorisation og drift af virksomhed på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet.

 

Tavler og tilgængelighed

Tilgængelighed/fri plads

Eltavler skal være tilgængelige for betjening, inspektion og også vedligeholdelse. Tavlens tilgængelighed må ikke forringes ved at tavlen anbringes i fx et skab. Der bør almindeligvis være 70 cm fri plads foran eltavlen. Der kom i 1967 krav om at alle gruppeafbrydere og dermed også eltavler skulle være lettilgængelige for eventuel betjening. Er der adskilte lejligheder i to eller flere etager, da skal hver enkelt gruppeafbryder med sikringer anbringes i eller ved den lejlighed, hvor den hører til. Den må højst være forskudt én etage i forhold til lejligheden. Fra 1975 skal gruppetavlen være placeret i selve boligen, den må dog godt placeres i andres rum, som hører med til boligen, men ikke med direkte adgang fra/til boligen. Dette gælder dog ikke, hvis der kun er adgang gennem fællesarealer såsom trapper, gangarealer, stier og lignende.

Intakt grundbeskyttelse

I installationsbekendtgørelsens §6 findes kravet til grundbeskyttelse. Låger, tavlekapslinger og afdækninger skal være fastsiddende og ubeskadigede. Ubenyttede åbninger skal være forsynet med blændplader. Indtil 1. april 1994 blev åbninger indtil 12,5 mm accepteret generelt. Fra 1. april 1994 skal alle ydre overflader på tavler have mindst kapslingsklasse IP2XC/IP3X, og en prøvepind med en diameter på 2,5 mm og en længde på 100 mm må ikke kunne komme i berøring med farlige dele.

Åbninger og udskæringer for ledningsindføring skal være tilpasset omkring kabler og/eller ledninger, og der må ikke være åbninger større end 12,5 mm i tavlen ved kablers og/eller ledningers indføring i tavlen. Tavlen har, siden 1. april 1994, skulle være udstyret med en bagplade, hvor åbningerne ikke må være større end 12,5 mm. Kapslingskassen skal, fra 1. juli 2019, være mindst IP2XC eller i overensstemmelse med mærkningen på tavlen. Dette krav gælder også tavlens bagplade.

Mærkning og største tilladte mærkestrøm

I installationsbekendtgørelsens § 30-31 fremgår de aktuelle krav til mærkning. Beskyttelsesudstyr i eltavlen skal være forsynet med en mærkning, der angiver hvilke dele af installationen udstyret betjener. Beskyttelsesudstyret dækker bl.a. over gruppeafbrydere, RCD’er, ure og omskiftere. Der skal ved OCPD/overstrømsbeskyttelsesudstyr findes en mærkning, der angiver den størst tilladte mærkestrøm for overstrømsbeskyttelsen. Koblings- og betjeningsudstyr i eltavlen, skal forsynes med en entydig mærkning, der angiver hvilke dele af den elektriske installation det betjener. Dette gælder for installationer, som er udført efter installationsbekendtgørelsen. Man kan dog undgå mærkningen, hvis der ikke er mulighed for at tage fejl af udstyret.

Overstrømsbeskyttelse

I forhold til overstrømsbeskyttelse er det vigtigt at undersøge, om der er isat de korrekte sikringer i sikringsholderne. Man bør også undersøge om mærkestrømmen for de anvendte automatsikringer eller sikringer med tilhørende pasringe er større end anført på en mærkning om størst tilladte mærkestrøm for overstrømsbeskyttelsen, samt om mærkestrømmen svarer til det anvendte ledertværsnit. Sidst, men ikke mindst bør man undersøge om der er tegn til overbelastning.

RCD 30mA (HFI- eller HPFI-afbryder)

Man bør undersøge, om der er en RCD 30 mA. Indtil 1. juli 1991 kunne man acceptere en RCD 30 mA, type AC (HFI). Fra 1. juli 1991 blev det et krav at nye boliger skulle have installeret en RCD 30 mA, type A (HPFI).

Gammel tabula eltavle i maskinværksted
Lednings rod i gammel eltavle
Gammel eltavle
Elektriker arbejde i kolding fra din el ekspert - Opsætning af eltavle
Elektriker igang med fejlfinding på el-installation i butik i kolding centrum efter kortslutning
Din el ekspert i kolding har opsat smart lysstyring hos JKS i kolding
Elektriker og tekninker programering IHC
Luft til vand varmepumpe LK elinstallation
Gammel eltavle i kælder i kolding
Indmad i en eltavle til gadebelysning
Spots kolding elektriker
Elektriker arbejde i Haderselv - loftbelysning
Elektriker / El-installatør fra Kolding laver vandingsanlæg
Spots i loft ved Velux vindue
Din El-ekspert - LED strip i carport

Gennemgang af fast 230/400V-installation

Ved eleftersynet skal den faste installation undergå gennemgang for:

Fordeling af belastningen på grupper

Selve installationen for lyset skal være fordelt på et passende antal grupper, som er passende i forhold til boligens størrelse. I tidsrummet januar 1950 til marts 1975 var antallet af lysgrupper afhængigt af antallet af rum i boligen. Antallet af lysgrupper skulle dog mindst være lig med antallet af beboelsesrum + køkken divideret med 4. Fra april 1975 blev der indført krav om én lysgruppe pr. 50 m2 boligareal. I januar 2003 blev der tilføjet, at man mindst skulle have 2 lysgrupper i boligen. Det er ønskeligt at der kommer særlig opmærksomhed på installationer, der er forsynet af en eller to faser. Man skal være opmærksom på belastningen/strømmen i nullederen, hvis man går med tanker om at udvide en installation med flere gruppeafbrydere.

Fastgørelse af kabler og monteringsmateriel

Ledninger som er synlige, herunder ledninger over nedtagelige lofter og i tilgængelige loftsrum skal være fastgjort. Monteringsmateriel som afbrydere og stikkontakter skal også være fastgjort, det samme gælder for samledåser. Dåser og rosetter og lignende skal være forsynet med låg.

Antal tilslutningssteder

Man skal så vidt muligt undgå overdreven anvendelse af lange tilledninger, hvilket betyder at installationen skal være forsynet med tilslutningssteder i det omfang som vurderes nødvendigt. Der bliver udført kontroller for om boligen er udstyret med minimumsantallet af stikkontakter, ifølge loven. Der blev i januar 1951 lavet krav på, at der i beboelsesrum på mindre end 10 m2 skulle være mindst 1 stikkontakt og i beboelsesrum som var større end 10 m2 skulle der være minimum 2 stikkontakter. I november 1958 blev der sat yderligere krav til at der i de største beboelsesrum skal være minimum 3 stikkontakter og i entreer minimum 1 stikkontakt. Disse krav om antallet af stikkontakter gjaldt dog ikke i sommerhuse. Fra januar 1965 blev kravene dog noget mere udpenslede. Det betød at der i beboelsesrum skulle være 2 stikkontakter indtil 10 m2 gulvareal, 3 ved 10-14 m2 gulvareal, 4 ved 14-18 m2, 5 ved 18-22 m2, 6 ved 22-26 m2 og 7 stikkontakter ved over 26 m2. Dette gjaldt fortsat ikke sommerhuse.

I 1975 blev kravene simplificeret, så kravet nu er 1 stikkontakt pr. påbegyndt 4 kvadratmeter.

Ulovlig anvendelse af bøjelig ledning som fast installation, fritsiddende muffer m.v.

Bøjelige ledninger med et ledertværsnit på under 1,5 mm² (tilledninger/forlængerledninger) må ikke være anvendt som erstatning for fast installation. Bøjelige ledninger med et ledertværsnit på under 1,5 mm² betragtes som tilledninger.

Samlinger må ikke være udført med fritsiddende muffer. Man skal være særlig opmærksom på installationer over nedhængte lofter.

Installationens tilstand

Der må ikke være tegn på fysisk overlast eller anden form for beskadigelse, der forringer elsikkerheden på synlige rør, ledninger og kabler, samt monterinsmateriel. Det samme gælder for samlinger og andet installationsmateriel. Der må fx ikke være brandtilløb eller misfarvning grundet for høje temperaturer.

Badeværelse

Placering af fast installation og elektrisk materiel i forhold til beskyttelse mod vand

På et badeværelse kan installation og elektrisk materiel blive udsat for vandstænk. Dette materiel skal som udgangspunkt mindst være IPX4 eller tilsvarende. Selve materiellet skal være egnet til placeringen og skal kunne modstå forventelige påvirkninger. Materiel som er placeret uden for badeområdet og ikke udsættes for vand, skal mindst være i kapslingsklasse IP20.

Indbygningsarmaturer

Ledningsmateriel

For faste installationer skal det anvendte kabel/ledning minimum være 1,5 mm2 og 0,75 mm2 for tilledning. Fabrikanten af et armatur skal angive den type kabel/ledning, der skal tilsluttes i armaturet. Der skal fremgå om der skal anvendes installationskabel eller bøjelig ledning, samt om typen skal være 70/90 graders eller en anden type.

Samlinger (dåse eller direkte i armatur)

Hvis dåserne eller armaturerne er egnede til det, så skal den faste installation gerne afsluttes i den tilgængelige dåse eller direkte i armaturet. Dåsen kan regnes som tilgængelig, hvis den kan tilgås ved at nedtage et enkelt armatur.

Korrekt anvendelse og placering af belysningsarmaturer (brandfare)

Armaturer skal være sikret fornødne afkølingsforhold og overholde tilstrækkelige afstande til brændbare dele. Fra 1. juli 1996 skal armaturer, der anbringes på brandbart underlag, være F-mærkede og fra 1. marts 2002 skal armaturer være mærket med F-’hat’ (F-mærke for isolerende loft), hvis de kan indbygges uden afstand til isolering eller bygningsdel.

Installationens tilstand

Der må ikke være tegn på fysisk overlast eller anden form for beskadigelse, der forringer elsikkerheden på installationer til indbygningsarmaturer og armaturer.

Lavvoltinstallation

Lampesæt

Lampesæt betragtes som en brugsgenstand og skal være monteret efter fabrikantens anvisning, hvis disse leveres som en samlet enhed og er CE-mærket.

Strømforsyninger

Strømforsyninger skal være installeret i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger. Blandt andet skal krav til fastgørelse følges.

Overstrømsbeskyttelse

Beskyttelsesindretninger skal være forsynet med en mærkning, der angiver størst tilladte mærkestrøm for overstrømsbeskyttelsen, samt skal det være let tilgængeligt. Fra maj 1963 var kravet at transformere til forsyning af en lavvoltkreds skulle være kortslutningssikker. Eller at der på primær- eller sekundærsiden skulle være sikringer, der vil bryde strømmen ved kortslutning på sekundærsiden.

Ledningsmateriel

Det er vigtigt at kontrollere at ledningsmateriellet er korrekt valgt og installeret, med tanke på strømværdi, spændingsfald og ydre forhold. Samlingerne skal være udført på en solid og holdbar måde og tilledningerne skal være aflastet ved tilslutning i armaturer og transformere. Indtil marts 1994 var der ikke de store krav til samlinger i den faste lavvoltinstallation. Fra april 1994 gælder bestemmelserne i stærkstrømsbekendtgørelsen også for anlæg til lavvoltbelysning. Samlinger måtte dog gerne være udført i frit siddende samlemuffer, hvis trækaflastningen var lavet med fx strips. Fra januar 2003 skal samlinger i den faste lavvoltinstallation være udført i egnede kapslinger eller i lukket forbindelsesrum i fast monterede armaturer.

Korrekt anvendelse og placering af belysningsarmaturer (brandfare)

Armaturer skal være sikret med fornødne afkølingsforhold og overholde tilstrækkelige afstande til brændbare dele. Fra 1. juli 1996 skal armaturer, der anbringes på brandbart underlag, være F-mærkede og fra 1. marts 2002 skal de være mærket med F-’hat’ (F-mærke for isolerende loft), for at de kan indbygges uden afstand til isolering eller bygningsdel.

Lavvoltsmateriel i særlige områder, fx i badeområder eller i det fri, skal opfylde kravene til kapslingsklassen for disse områder.

Installationens tilstand

Der må ikke være tegn på fysisk overlast eller anden form for beskadigelse, der forringer elsikkerheden på lavvoltinstallationer. Dette gælder også for armaturer og transformere.

Tilledninger

Korrekt aflastning ved ledningsender

Tilledninger skal være aflastet ved hjælp af en aflastningsindretning, der udgør en del af det elektriske materiel i den faste installation, hvor den tilsluttes.

Ulovlige samlinger

Tilledninger må ikke være samlet med fritsiddende muffer, ved sammensnoning el.lign.

Forkert anbringelse

Tilledninger må ikke være anbragt eller anvendes på måder, som gør dem særlig udsat for beskadigelse, fx på gulv, under møbler eller gennem dør- og vinduesåbninger.

Beskadigelser

Der må ikke være tegn på fysisk overlast eller anden form for beskadigelse, der forringer elsikkerheden på tilledninger.

Brugsgenstande

Korrekt fastgørelse og anbringelse

Brugsgenstande, som skal fastmonteres, skal være solidt fastgjort til fast underlagt eller andre bygningsdele. De fastmonterede brugsgenstande skal anbringes så langt fra fast anbragte genstande eller bygningsdele, så genstande eller bygningsdele under normale forhold ikke bliver udsat for farlige temperaturer.

Korrekt kapsling

Brugsgenstande skal have den fornødne kapslingsklasse. Kapslinger/afdækninger over spændingsførende dele skal være intakte og fastsiddende.

Beskadigelser

Der må ikke være tegn på fysisk overlast eller anden form for beskadigelse, der forringer elsikkerheden på brugsgenstande.

Andre forhold

Fotodokumentation

Fotodokumentation kan anvendes til at vise fejl og beskadigelser ved installationen i såvel samlet som adskilt tilstand. Ved stikprøvevis adskillelse under eleftersynet angives det i skemaet, om der er fotodokumentation.

Dårligt håndværk eller ulovligt ”gør det selv” arbejde

Det er elinstallatøren, som vurderer om installationen bærer præg af at være udført af ikke autoriserede. Risikoen for elektrisk stød og/eller brand er større ved dårligt håndværk eller ulovligt gør-det-selv-arbejde. En længere dybdegående undersøgelse kan herved være nødvendig.

Andet/kommentarer

Her kan anføres forhold eller gives kommentarer, som ikke fremgår tilstrækkeligt af skemaets øvrige punkter.

Funktionsafprøvning af RCD

RCD’en skal koble ud senest ved 300 ms ved en teststrøm på mærkeudløsestrømmen i henhold til konstruktionsbestemmelserne i EN 61008-1.

Prøvekredsen skal være funktionsdygtig og skal kunne frakoble installationen ved påvirkning af testknappen.

Gennemgående elektrisk forbindelse i beskyttelsesledere

Når du måler beskyttelseslederens kontinuitet, skal der måles mellem hovedjordklemmen og udvalgte punkter i installationen med et instrument, der kan drive en passende strøm igennem kredsen.

Jordingsanlæggets effektivitet

Det skal undersøges, om jordingsanlægget er virksomt. Dette kan gøres ved at efterse, om der fx er en jordingsleder, der forbinder jordelektroden og jordklemmen, eller du kan foretage en måling.

Installationens isolationsmodstand

Ved måling af installationens isolationsmodstand skal der måles mellem spændingsførende ledere og beskyttelseslederen.

Hvis det ikke er muligt at frakoble elektronisk udstyr, kan der testes med 250 V d.c.