Hvad er en eltavle?

I hvert eneste hjem og hver eneste virksomhed finder du en eltavle. Eltavlen er eller bliver, altid monteret i starten af en elinstallation, for at de blandt andet kan sørge for, at der ikke opstår overbelastninger og kortslutninger i elinstallation. 

Forsyningen fra elnettet stammer fra kabelskabet og kommer ind i hjemmet og din eltavle gennem din stikledning fra vejen og ind til huset. Det er derigennem du får el fra diverse elselskaber. Det gør din tavle uerstattelig, da den forsyner hele dit hjem eller din virksomhed med strøm i de forskellige rum, med foskellige sikringsstørrelser og forskellige sikringskrav.

På selve tavlen finder du en del komponenter, der har hvert sit formål. Selve funktionen af de forskellige komponenter er vigtige at kende til, da de har en stor betydning for, hvordan din eltavle virker. Derfor tager vi her udgangspunkt i de mest væsentlige komponenter.

 

Fejlstrømsafbryder / RCD?

Det hænder, at dele af installationen eller andre brugsgenstande bliver defekte. Når dette sker, kan strømmen blive udledt til stel og andre metalliske genstande, hvilket gør dem yderst farlige at røre ved. Her er en fejlstrømsafbryder din sikkerhedsanordning, for at sikre mod stød.

På markedet finder du forskellige modeller inden for fejlstrømsafbrydere, der i andre sammenhænge også bliver kaldt HPFI abryder. I dag er det et lovkrav, at du i din elinstallation har mere end en fejlstrømsafbryder.

Hvad står HPFI for?

Forkortelserne står henholdsvis for Højfølsom, Pulserende, Fejl og I, der er elektrikernes symbolet for strøm. Overordnet fungerer din HPFI-afbryder ved, at den måler og sammenligner strømmen, der løber ind og ud af installationen. Hvis der opstår en fejlstrøm, sørger din afbryder for at koble forsyningen til enheden fra. På den måde undgår du at få stød, hvilket gør netop denne komponent en altafgørende del af din eltavle.

Test om af RCD

På dit fejlstrømsrelæ sidder der oftest en testknap. Med denne knap kan du sikre dig, at det virker, som det skal. Med jævne mellemrum kan du teste dit fejlstrømsrelæ. På den måde er du sikker på at være dækket optimalt ind, hvis der skulle opstå fejlstrøm i dit hjem. Derudover kan det være en god idé at få testet din fejlafbryder eller udskiftet, hvis du har haft det samme relæ i mange år. En fejlstrømsafbryder er en mekanisk afbryder som kan have taget skade over tid og ikke være funktionsdygtig mere samt der er kommet flere elektriske komponenter i private hjem siden den dag producenten designede og producerede fejlstrømsafbryderen.

 

Smeltesikringer

Inde i sikringer finder du en lille ledning. Denne ledning er en sikkerhedsforanstaltning, når det kommer til overbelastninger eller kortslutning af dine øvrige ledninger. Den lille ledning inde i sikringen brænder over inden de andre ledninger i hjemmet. Det gør den, da sikringerne modtager den gennemløbende strøm hvor den opvarmes hurtigere end de øvrige ledning og derved brænder over. Som ordet også hentyder, sikrer dine sikringer, at der kommer den rigtige mængde strøm ud gennem dine ledninger til stikkontakterne.

 

Automatsikringer

Automatsikringer er stortset det samme som smeltesikringer, udover der ikke er behov for at skifte sikringen i dem. De fås med forskellige mærkestrømme, dvs. tilsvarende en smeltesikring, fås der f.eks. en 10, 13 og 16 amperes automatsikring. (samt mange flere størrelser).
Ved valg af automatsikring skal man ligeledes være opmærksom på hvilken type det er , der findes f.eks. en type A, B, C og D.
Forskellen i de forskellige typer er overordnet set hvordan de udkobler ved kortslutninger. I tilfælde af overbelastninger, altså en “lang varende” og for høj strøm, udkobler de forskellige automatsikringer ensartet. Men ved kortslutninger, altså en “kort varende” og for høj strøm, har de forskellige typer forskellige udløsningsområder.
Dvs. en type A udkobler meget hurtigt, på strømme som er større end mærkestrømmen, mens en type D er mere “træg”, dvs. den kan påvirkes af et større kortvarende strømstød.
Dette er en vigtig ting hvis der f.eks. forekommer startstrømme i forbindelse med opstart af motorer, større antal LED-lamper eller f.eks. computerskærme. 

​I boliginstallationer anvendes hovedsageligt automatsikringer af typerne B og C.

Det er rigtig vigtigt at de rigtige sikringer og typer anvendes korrekt i elinstallationen, og det er autorisationskrævende arbejde, da det har stor betydning for elsikkerheden i installationen.

 

Opmærkning

Din gruppetavle er en vigtig del af din boligs el installation, hvorfor det også er vigtigt at den kan betjenes korrekt og sikkert. Her sidder de beskyttelses komponenter som sikringer og HPFI, som skal beskytte dig mod elektrisk stød og udvikling af brand i din bolig.
Derfor er opmærkningen af de elartikler der sidder i tavlen selvfølgelig også rigtig vigtig for en sikker betjening, og her er der nogle konkrete lovkrav der skal overholdes.

Omkring lovgivning på området står der i bekendtgørelsen 1082:

§ 30. Koblings- og betjeningsudstyr, herunder beskyttelsesudstyr, skal forsynes med en entydig mærkning, der angiver, hvilke dele af den elektriske installation det betjener.

Stk. 2. Er der ikke mulighed for forveksling af udstyret, finder stk. 1 ikke anvendelse.

Ligeledes står det i;

§ 31. Ved enhver overstrømsbeskyttelse skal der findes en holdbar mærkning, der angiver en sikrings størst tilladte mærkestrøm eller størst tilladte indstillingsstrøm for justerbart udstyr.

Stk. 2. Hvis en overstrømsbeskyttelse tjener flere formål, skal mærkningen gælde den mindste af de tilladte værdier.

Dvs. der skal være en tydelig mærkning ved hver gruppeafbryder (sikringsgruppe / automatsikring) der beskriver hvilke dele af installationen den beskytter – således man kan betjene den rette gruppeafbryder.
Og samtidig skal gruppeafbryderen være mærket med en maksimal sikringsstørrelse.
Så en acceptabel mærkning af en gruppeafbryder kunne fx. være:

  • Stue og gang
  • Max 13 A 
Så det er altså ikke nok at der står f.eks. gruppe 1, eller lys 1 osv. – dette er umiddelbart ikke nok til at kunne bestemme tilhørsforholdet for sikringen.

 

Øg sikkerheden i dit hus med en ny eltavle

Eltavlen er centrum for alle elinstallationerne i din bolig. Den forsyner med andre ord din bolig med strøm, hvilket gør den uundværlig i dit hjem. Tavlen måler konstant på strømmen og den vil slå fra, når den måler fejlstrøm. Når den slår fra, undgår man dermed ulykker. Fungerer din tavle ikke optimalt, da kan man risikere at få stød. Ved fejlstrøm på 0,05 ampere kan man, hvis man får stød, få hjertestop. Det er derfor vigtigt, at man har en velfungerende tavle i sit hjem. Er tavlen af ældre årgang, kan det være en rigtig god idé at få den udskiftet. Er tavlen af nyere dato, kan man måske nøjes med at skifte nogle få komponenter.

Hos Din El-ekspert udfører vi test af alle tavler, afmontering og fjernelse af tavler, samt udskiftning og ombygning af eksisterende og nye tavler.

Den nye eltavles pris afhænger af dens placering

Til din nye installation skal du overveje nogle væsentlige ting, når det kommer til at træffe en budgetvenlig beslutning. En stor udgift under installationen af en ny tavle finder du under selve monteringen. Jo lettere det er for at montere tavlen, desto mindre arbejdstid skal bruges på det.

Hvis du ønsker en ny eltavle, er det ofte billigere at montere den samme sted som den tidligere tavle. Når pladsen allerede er der, kan det være lettere at komme til og få den nye tavle på plads.

Flytning af eksisterende eltavle Den er afgørende, hvis du vælger at flytte din eksisterende installation. Der kan være problematikker angående godkendelse af selve flytningen af tavlen. Din tavle skal være godkendt efter gældende regler, hvis den rykkes til et andet sted. Dette er anses for sikkerhedsstyrelsens synspunkt som en ny el-tavle. Dette kan tvinge dig til at købe en helt ny tavle, hvilket kan være en bedre beslutning både angående sikkerhed og budget end at reparere den eksisternede så den muligvis kan leve op til reglerene.

Derudover er der diverse krav om selve installationen af din tavle. Der blandt andet krav til, hvor eltavlen må monteres. Her bør du blandt andet vide, at tavlen skal være let tilgængelig. Krav som din eltavle skal være frit tilgængligt og kan betjenes og tilgængelig uden brug af værktøj.

Ny eltavle pris ud fra størrelsen og model

Selve størrelsen på eltavlen er også afgørende for prisen. Hvis din nye eltavle består af mange komponenter og diverse styringskomponenter, vil prisen stige. Prisen for en ny eltavle skal så vidt muligt passe overnes med dit behov og budget. Til virksomheder eller et stort hjem giver det god mening at have flere komponenter og styringskomponenter som ure til måling. Til et mindre behov kan du sagtens nøjes med en meget alsidig og simpel model.

Du må ikke selv stå for udskiftningen af el-tavlen i Danmark. Selve installationen skal foretages af en autoriseret el-installatør, da det ikke er ufarligt at rode med.

Udskiftning af el-tavle, gode råd og tips

Går sikringen nogle gange, når du vasker tøj eller tænder kaffemaskinen? Eller måske overvejer du at renovere eller lave nyt køkken?

Dette gyldne mulighede for at benytte lejligheden til udskifte el-tavle og sikre, at hvert apparat har sin egen sikring. En udskiftning af el-tavle er en opgave som er vigtig ved en renovering. 

Uanset om du har brug for en udskiftning af el-tavle eller kan beholde din gamle el-tavle, afhænger det af dets alder, dets kapacitet og funktion. Godt at huske på er, at en ældre el-tavle ikke altid er kompatibelt med fejlstømafbrydere, den ekstra livline, der har reddet så mange hjem.

En gammel el-tavle kan være upålideligt og er ikke altid udstyret med en . Vi er autoriseret til alle typer elektrisk arbejde, fra små installationer til fuldstændig renovering, og vi er glade for at hjælpe dig med at sikre dit hjem.

 

Elektriker arbejde i kolding fra din el ekspert - Opsætning af eltavle
Eltavle med målerramme (schneider electric komplet eltavle)
Eltavle på træ væg
Renovering af gamle el tavler i kolding
Ny eltavle på væg
Gammel tabula eltavle i maskinværksted
Lednings rod i gammel eltavle
Gammel eltavle