Indledning:

En vigtig del af en bolig er elinstallationer. Disse kan tilpasses efter den enkeltes behov. Dette er også grunden til at der er mange spørgsmål omkring elinstallationer – Hvad koster det? Hvad er reglerne? Hvad skal der tages højde for? Alle disse spørgsmål byder op til en masse overvejelser, når man som boligejer skal have etableret nye elinstallationer i nye eller gamle boliger. Man kan blive fristet til at gøre det selv, men størstedelen af alt el-arbejde er underlagt autorisation. Det er altså en autoriseret elinstallatør som skal udføre opgaverne, og dermed også stå inde for legaliteten af installationen. 

Elinstallationer i gamle huse

Har man et gammelt hus kan en renovering af elinstallationerne være en meget klog beslutning. De gamle installationer er langt fra lige så sikre, som de nyere installationer, der udføres nu til dags. Gamle elinstallationer er ofte årsagen til boligbrande og risikoen for stød er væsentlig større. Det, at skulle have nyt el i et gammelt hus kan dog også virke meget uoverkommeligt, hvilket er årsagen til at mange vælger at beholde de gamle installationer.

Hvad kan være farligt ved gamle elinstallationer?

Der findes forskellige risikofyldte aspekter ved gamle installationer. Stofledninger bliver for eksempel ødelagt over tid. Dette kan resultere i kortslutninger og strømafbrydelse, samt kan det i værste tilfælde være årsagen til brande. Ved gamle installationer kan der være større risiko for stød, da der ikke var krav til beskyttelsesleder dengang, hvilket betød at der var en betydelig risiko for at installationen slog fra når man rørte ved den defekte enhed. Er en installation udført med beskyttelsesleder og korrekt jording, så vil boligens beskyttelsesudstyr slå fra når fejlen opstår, hvilket reducerer risikoen for stød. Har man børn i et hus med gamle installationer, så skal man være opmærksom på at de gamle stikkontakter ikke er udstyret med pillesikring. Dette betyder at et barn meget nemt kan få stød ved at stikke noget ind i hullet på en stikkontakt.

Ønsker man at renovere sine elinstallationer, skal man være opmærksom på at dette er underlagt autorisation. Renovering af elinstallationer må altså kun udføres af en autoriseret elinstallatør.

Elinstallationer i nye huse

Går man med tanker om et nybyggeri, skal man huske at tænke elinstallationer med ind i sin projektering. Det kommer ofte som en overraskelse for nybyggere, at elinstallationer skal tænkes grundigt i gennem, samt at det har en betydelig udgift når det omhandler et helt hus. Får man bygget huse af et af de store typehuse firmaer eller har man en totalentreprise på sin husinstallation, vil elinstallationer ofte været skåret helt ind til benet. Det er derfor vigtigt at gøre op med sig selv om man ønsker ekstra elinstallationer. Ønsker man spots? Skal lyset kunne dæmpes? Hvad med udendørsbelysning? Alt dette og meget mere er vigtigt at tænke med og overveje, når der skal etableres el i et nyt hus.

Hvordan skal din installation være?

En elinstallation indeholder mere end blot nogle kabler og en samlemuffe. Der findes mange forskellige typer af installationer, belysningsformer og der er mange forskellige designs af stikkontakter og afbrydere. Man bør derfor bl.a. overveje hvilken type stikkontakt man ønsker sig, om man ønsker sig intelligent styring såsom LK IHC eller om man ønsker lidt mere specielle løsninger. Alle de ønsker man kunne have til sine elinstallationer, har indflydelse på selve prisen for hele installationen, på udførelsen og opsætningen, samt hvordan det endelige resultat kommer til at se ud.

Eltavle med fyldt smart home komponenter
Elektriker - Før og efter billede (nyt køkken)
Ny eltavle på væg
Elektriker arbejde i Haderselv - loftbelysning
Elektriker spots i udhæng om aftenen
Smart LK Wiser kontakt i væg

Planlægningen af renoveringen

Når man skal i gang med at renovere sine elinstallationer, så skal det hele planlægges med den autoriserede elinstallatør, man kan dog forvente at installationen skal laves over 2-3 omgange. Først skal der fræses riller, trækkes kabler, monteres loftsdåser og dåser i væggene. Næstefter skal installationen monteres, testes og evt. skal der programmeres intelligente styrringer. Til sidst skal alle hvidevarer, lamper og andre ikke faste enheder monteres og opsættes. Det rå arbejde udføres altså først, hvor alle forberedelserne gøres. Man kan ikke altid ændre på installationen efterfølgende – det er altså vigtigt at man har overvejet sine valg grundigt.

Elinstallation regler

Der er en masse regler for husinstallationer der skal overholdes. Hvis disse regler ikke overholdes, kan det give anmærkninger på el-rapporten i forbindelse med en evt. flytning. Der er visse standarder der skal følges, samt er der reglerne fra Installationsbekendtgørelsen.

  • Antallet af stikkontakter: Der skal i beboelsesrum være en stikkontakt pr. påbegyndt 4 m2. Dog behøves der ikke flere end 10 stk. I køkkener skal der minimum være 3 frie, der er delt på mindst 2 grupper. I badeværelser og WC skal der mindst være en stikkontakt medmindre andre regler taler imod denne. (Installationsbekendtgørelsen §57).
  • Stikkontakter i bad skal placeres i en vis afstand fra bruseren, samt andre installationer skal leve op til reglerne for vådområde.
  • En el tavle skal placeres lettilgængeligt: Det betyder, at den ikke må pakkes ind bag i et skab, hvor alt muligt er placeret foran. En el tavle kan godt placeres i et skab – eksempelvis, hvis skabets låge er placeret ved fronten af skabet eller at tavlen placeres i et stort fælles skab, hvor der kun er en eller flere rullelåger foran.
Elinstallation og gør-det-selv

Selvom mange har opfattelsen af at de gerne selv må trække kabler til installationer, så længe elektrikeren ”bare” tilslutter det hele, så er det en stor misforståelse. En autoriseret elinstallatør må ikke overtage opgaver, som en ikke-autoriseret har udført.

Men hvorfor må man ikke selv trække kabler? Grunden er ganske simpel. Som ikke-autoriseret har man ikke den fornødne viden til at udføre den opgave. Kablet skal dimensioneres og man skal i princippet tage højde for antallet af kabler ved siden af hinanden, hvordan det ligger, temperaturen og hvor stor en strøm man forventer bliver ledt gennem kablet. Der er også regler for oplægning og hvordan de føres.

Hvis man ønsker at udføre noget af arbejdet selv, så er der nogle få ting, som er tilladt at udføre som ikke-autoriseret. Som ikke-autoriseret må man gerne lave riller, grave huller eller bore huller i vægge til kabler. Så kan elektrikeren efterfølgende smide kablerne i væggen og så kan man selv lappe den sammen igen. Her kan elektrikeren altså stadig sikre sig, at installationen lever op til de gældende regler og han kan stå inde for at han har lavet den elektriske installation.

Det er nemlig virgigt at dine sikringer og dine kabler skal passe overens, da det skal skaberne den korrekte beskyttelse. Der er ikke nogen tommelfinger regel omkring hvor mange ampere sikring der passer til hvilken størrelse kabel. Der er mage faktore som spiller ind, alt fra hvilket kabel som bliver brugt, føringsvej, samlet fremføring, temperatur samt termsik modstand i jord hvis kablet er i jord.

Pris på elinstallationer i hus

Priserne på elinstallationer kan variere meget og afhænger af mange ubekendte faktorer. Lokation i landet, sværhedsgraden af installationen og tilvalget af evt. specielle installationer spiller alt sammen en rolle i prisen. Større projekter udføres dog ofte som tilbud og her spiller boligens størrelse en stor rolle.

Overvejer man at renovere i stedet for at få lavet nye elinstallationer, skal man være opmærksom på at det hurtigt kan løbe op i den samme pris, som for en ny installation. Under en totalrenovering skiftes både kabel, afbrydermateriel og dåser. Man kan dog spare lidt, hvis de gamle installationer er udført i rør, da det for det første er nemmere at udskifte kabler, men samtidig slipper man for at fræse huller og vægge. Det koster dog lidt tid i forhold til at finde ud af hvordan den nuværende installation hænger sammen i huset.

Elinstallationens to elementer

En elinstallation består grundlæggende af to elementer; stærkstrømsinstallation og kommunikationsinstallation.

En stærkstrømsinstallation kan også kaldes for en lys- og kraftinstallation. Den sørger for strøm til lys og kraft til alle elektriske apparater i den pågældende bolig. I nyere boliger kan denne installation i nogle tilfælde være styret af en form for ”intelligent installation”. De fire hovedfunktioner for en stærkstrømsinstallation er måling af strøm, sikring mod fejlstrøm, overbelastning og kortslutning, fordeling af strøm og brugen af strøm.

Kommunikationsinstallationen dækker over de forskellige signaler, som kan findes i en moderne bolig. De er næsten lige så svære at undvære som lys og kraft. Disse signaler dækker fx over tv og netværk.

Kommunikationsinstallationen

Kommunikationsinstallationen omfatter de forskellige signaler, der er i en moderne bolig, og som er næsten lige så svære at undvære som lys og kraft. Det er signaler til f.eks. tv og netværk.